Jojoba olaj bőrre és hajra – ára, hatásai, használata

A jojoba olaj hazánkban elsősorban annak a ténynek köszönhetően ismert, hogy sok kozmetikai termék, mint például az arckrémek és testápolók, gyakori összetevője. A legtöbb embernek azonban nem volt szerencséje találkozni magával a jojoba olajjal, és kipróbálnia saját bőrén pozitív hatásait, amiből több van, mint gondolná.

Mi az a jojoba olaj?

Először is, tisztázni kellene, valójában mi is az a jojoba. A jojoba egy szárazságot jól tűrő, hosszú életű cserje. Amikor azt mondjuk, hogy hosszú életű, ez valóban nagyon hosszú életet jelent, mert némelyik cserje akár 100 évig is él. Magjaikból sajtolják a jojoba olajat, amely nemcsak a gyógyászatban, de a kozmetikában is egyedülálló. A legelterjedtebb jojoba fajták a Kalifornia-i, Arizona-i vagy Mexikó-i sivatagból származnak. Annak ellenére, hogy a latin neve Simmondsia chinensis, semmi köze Kínához.

Ez az örökzöld cserje legfeljebb 3 méter magasra nő meg. Széles koronája van és apró, ovális szürkés-zöld színű levelekkel rendelkezik. Ezek azért vastagok, mert egy réteg viasz fedi őket, amely megakadályozza, hogy a víz elpárologjon a növényből. Amikor a gyümölcse érett, úgy néz ki, mint a kávébab, ezért bennszülöttjeik “coffeeberry” -nek nevezik.

coffeeberry
coffeeberry

A jojoba olaj már a múltban is jól ismert volt. Akkor többnyire jojoba kenőcsöt használtak a bőr és a haj ápolására, valamint az állati bőrök feldolgozásánál is alkalmazták.  Nők a múltban a kenőcsöt a szülési fájdalmak enyhítésére, valamint az éhségérzet megszüntetésére használták. Ma a jojobát elsősorban kereskedelmi célokra termesztik Mexikó száraz területein, az Egyesült Államok déli részén, Argentínában, Peruban, Izraelben és Spanyolországban. A jojoba termései főleg E-vitamint tartalmaznak, aminek köszönhetően tökéletes a bőrápolás terén.

A jojoba olaj kiváló hidegen sajtolt természetes olaj, amely rendkívül fontos esszenciális telítetlen zsírsavakat, és a már említett E-vitamint tartalmazza, amelyek nagyon fontosak az egészséges és jól hidratált bőrhöz. Ráadásul az olaj még egy 3-4-es erősségű UV-szűrőt is tartalmaz, ami a nyári napokon megvédi a bőrt az erős napsugarakkal szemben. Ez az egyik legértékesebb olaj, amelyet különösen a kozmetikai eljárások során használnak. Más szóval “folyékony arany” -nak is nevezhetjük, mert hatása az egész testre több mint csodálatos.

[prod “https://www.biosziget.hu/jojoba-olaj-110-ml-p-9977.html”]

Ezt az olajat elsősorban az arany szín jellemzi, és az, hogy szagtalan. Konzisztenciája, meglepő módon, a viaszra hasonlít. Minden bőrtípusra alkalmas, főleg azért, mert könnyen felszívódik és szinte azonnal hat. Nem hagy a bőrön kellemetlen, zsíros réteget.

A jojoba olaj összetétele

A jojoba olaj ezeket a fontos anyagokat tartalmazza, amelyeknek köszönhetően hatása tökéletes a testre:

  • E-vitamin – amely gyorsabb sebgyógyulást biztosít és általánosan védi a bőrt
  • B-vitamin – amely különösen az idegekről és az izmokról gondoskodik
  • Réz – ez az ásványi anyag a harmadik legfontosabb nyomelem az emberi szervezetben a cink és a vas után. Nagyon jó hatással van a bőrre, és nagymértékben befolyásolja a bőr és a haj színét.
  • Szelén – a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidáns. A szelén nélkül az emberi szervezet nem növekszik és fejlődik.
  • Cink – különösen a bőrre, a körmökre és a hajra fejt ki pozitív hatást.
  • Króm – erősíti az inzulin hatását, segít fenntartani a test normális vércukor szintjét és az inzulinnal együtt részt vesz az anyagcserében
  • Jód – a szervezetben főként a pajzsmirigyben található, amely a vérből nyeri. Jódhiányos táplálkozás esetében a pajzsmirigy megnagyobbodik, és különböző problémákat okoz

A jojoba olaj hatásai és alkalmazása

A jojoba olaj, nagyszerű összetételének, valamint a telített és telítetlen zsírsavak tökéletes arányának köszönhetően, igazán nagyszerű hatással van az egész testre. Rögtön le kell azonban szögezni, hogy csak külső használatra alkalmas, és semmiféle képen nem fogyasztható. Ez az egyik olyan olaj, amely nem ehető, ezért nem való a konyhába.

A jojoba olaj hatásai nagyszerűek, a legfontosabbak közé tartozik:

  • A bőr regenerálása
  • Kisimítja az apró ráncokat
  • Hidratálja a száraz és érzékeny bőrt
  • Kisimítja a bőrt
  • Ápolja a bőrt
  • Segít a pattanásos és problémás bőresetén
  • Ápolja és táplálja a hajat

A jojoba olaj minden bőrtípust hidratál, és kiválóan pótolja a hidratáló krémeket, amelyek nem mindig hatásosak. A bőrt ugyanis anélkül képes hidratálni, hogy eltömné a pórusokat, vagy más bőrproblémákat okozna. Ha bőrtípusa zsíros vagy vegyes, ennek az olajnak köszönhetően bőre kiegyensúlyozottá válik. A száraz bőrt a jojoba olaj hidratálja és lágyítja. A jojoba olajat közvetlenül a bőrre lehet felvinni, vagy belekeverheti kedvenc nappali krémébe.

Az olaj a ráncok elleni küzdelemre is alkalmas, mert nagy mennyiségű E-vitamint tartalmaz, ami nagyon fontos a bőr számára. A jojoba olajnak köszönhetően bőre sima, feszes és ránctalan lesz. Az olajat ebben az esetben is hozzáadhatja a krémhez, vagy alkalmazhatja közvetlenül a bőrre, és hagyja felszívódni.

A jojoba olaj helyettesítheti a klasszikus testápolót is, mert nemcsak az arcra, hanem az egész testre is alkalmas. Zuhanyozás vagy fürdés után egyszerűen kenje az olajat a testére, aztán masszírozza be bőrébe. Kitűnően felszívódik, nem hagy kellemetlen zsíros réteget maga után.

Szereti a masszázst? Ezt az olajat masszázsolajként is használhatja, nem nagyon csúszós, de könnyen felszívódik és könnyű vele masszírozni. Nagyobb sűrűségének köszönhetően jól ellazítja az izmokat, és kellemes érzetet biztosít. Ha a masszázst különlegessé szeretné tenni, keverhet az olajhoz illóolajat is, például levendulát vagy tömjént.

[prod “https://www.biosziget.hu/dr-herz-100-hidegen-sajtolt-jojoba-olaj-50-ml-p-15002.html”]

A sminklemosást is elvégezheti természetes anyagokkal. A jojoba olaj, tisztító tulajdonságainak köszönhetően megszabadítja a sminktől is. Elég felvinni egy kozmetikai vattatamponra, és ugyanúgy használni, mint a többi sminklemosót. Mivel az olaj nem okoz allergiás reakciókat, tisztíthatja vele a szemét is. Az olaj maradékát nedves ruhával távolíthatja el az arcról.

Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően az olaj a bőr gyulladásának kezelésére is alkalmazható. Elég a jojoba olajat a problémás területre kenni, és hagyni, hogy kifejtse hatását. Így megelőzheti a pattanások keletkezését, vagy javíthatja a pikkelysömör tüneteit. Leégett a napon? A jojoba olaj nagyon jól kezeli a leégett bőrt.

Mint említettük, a jojoba olaj remek hatást fejt ki a hajra is. Például hajbalzsamként is használhatja. Mossa meg haját samponnal, majd vigye fel a jojoba olajat, masszírozza be a fejbőrébe, és öblíts le tiszta vízzel. Haja nem csak ragyogó, hanem védett a korpásodás ellen is, és könnyen kezelhető lesz.

Az olaj alkalmas a hajhullás kezelésére is. Egyszerűen keverje össze az olajat a rozmaringolajjal 10: 2 arányban, és vigye fel a haj gyökereihez.

Sok embernek okoznak problémát a száraz, repedezett ajkak, és nem segít a legjobb szájbalzsam sem. Éppen ezért alkalmazhatja a jojoba olajat száraz és repedezett ajkaira.

A jojoba olaj alkalmas körmei ápolására is.  A lakklemosók gyakori használata és a gyakori vízben nyúlkálás miatt a körmök töredezettek, a körömágy bőre pedig repedezett lesz. . Áztasson egy vattatampont olajba, és kenje be körmeit és a körömágyat vele.

Annak ellenére, hogy a jojoba olaj nem alkalmas belső használatra, mert nagy viasztartalmát a szervezet nem tudná megemészteni, külső hatásai a testre annál értékesebbek.

Mellékhatásai

A jojoba olajnak kiváló hatásai minden ember számára tökéletesen megfelelnek. Eddig nem állapítottak meg semmiféle nemkívánatos mellékhatást, amit az emberi testre gyakorolna.

Tárolása

Tárolása egyszerű. Elég, ha sötét és száraz szobában tartja, ahová nem jutnak be a napsugarak. Felnyitás után a lehető leggyorsabban használja el.

You May Also Like

About the Author: Somogyi Erika



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..