
Az aminosavak, teljes nevükön amino-karbonsavak, szerves vegyületek. Ezek a vegyületek a molekulában primer, szekunder vagy tercier aminocsoportot és karboxilcsoportot tartalmaznak. Az aminocsoportok és a karboxilcsoport kölcsönös helyzetétől függően a, b, g stb. aminosavakat különböztetünk meg.
A proteinogén és a fehérjeépítő aminosavakat kódolt aminosavaknak nevezünk, és a fehérjék építőelemeit képzik. Ebben a csoportban körülbelül 20 a-aminosav van. Az ezen kívül eső aminosavak, amelyeket nem kódolt aminosavaknak nevezünk, nem rendszeres részei a fehérjének. A szervezetben ezek az aminosavak biológiai funkcióval bírnak, vagyis például részei némely koenzimnek. Bizonyos esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes szintetizálni, ezért az élelmiszerből kell kinyernie. Az esszenciális aminosavak közé tartozik a lizin is.
Mi is az L-lizin?
A proteinogén aminosav-csoporthoz tartozik, és protein tartalma kb. 5,9%, így ez nélkülözhetetlen építőelem a szervezet számára a fehérje építésénél. Ilyen aminosav a természetben csak húsz a háromszázhoz arányban fordul elő. A lizinre tehát, mint nagyon értékes aminosavra tekinthetünk. A lizin számos metabolikus és sejt-helyreállítási folyamatban játszik szerepet, mint például a kollagén és az elasztin bioszintézise, vagy az antitest képződés. Bevitelének csökkenése elsősorban olyan étrendeknél jelentkezik, amelyek a súly csökkentésére szolgálnak, például a szigorú vegetáriánus vagy makrobiotikus étrend. A lizin elsősorban az izomszövetekben található.
Az L-lizin aminosav hatásai és azok felhasználása
Az L-lizin segíti a kalcium felszívódását és az izomépítést, műtétet követően vagy egyéb sérülések után, illetve a testhormonok, enzimek és antitestek termelésénél is fontos szerepet játszik. Ha szervezete kevés lizinnel rendelkezik például hajhulláshoz is vezethet. Nagyon fontos információ, hogy ha szervezete lizin hiányban szenved, a többi aminosav hasznosítására is szinte képtelen, éppen azért, mert a lizin a fehérjék egyik alapvető építőeleme.
További hatások:
- Csökkenti a fejfájást;
- Támogatja az antitestek termelését és a kalcium felszívódását;
- Segít a meghűlés gyógyításában;
- Méregteleníti a szervezetet és megtisztítja az ólomtól;
- Felgyorsítja a herpesz és egyéb sebek gyógyulását.
Előfordulása az élelmiszerekben

Amint azt már említettük, a lizin az esszenciális aminosavak egyike, így az emberi test nem képes önmagában termelni, és bevitele az élelmiszereken keresztül szükséges. Felnőttek esetén napi 14 milligramm lizin bevitele optimális. A gyermekeknek ezen mennyiség négyszeresére van szükségük, ami nem kevés. A lizin azonban számos élelmiszerben megtalálható, mint például a parmezánban, az eidami sajtban, tartalmazza a legtöbb hal, mint például a tonhal, lazac és a garnélarákok, a hüvelyesek, mint pl. a lencse, bab, szójabab, de a búzakorpa, mogyoró is. Lizin található továbbá a sertéshúsban, a csirkehúsban és a marhahúsban, valamint a tehéntejben, a fehér joghurtban és a vajban is. Egyéb élelmiszerek, amelyekben lizinnel található: tojás, burgonya, brokkoli, mogyoró és dió. Ezen élelmiszerekből a parmezán rendelkezik a legtöbb lizinnel.
Az élelmiszerek lizin tartalmának táblázat
Élelmiszer (100g) | Lizin (mg) | Arginin (mg) |
---|---|---|
Parmezán sajt | 3170 | 1540 |
Fehér joghurt | 311 | 104 |
Edami sajt | 2693 | 975 |
Vaj | 63 | 28 |
Tehéntej | 270 | 123 |
Lazac | 1823 | 1176 |
Tőkehal | 1635 | 1065 |
Tonhal | 2715 | 1769 |
Burgonya | 126 | 93 |
Garnélarákok | 2020 | 1776 |
Csirkehús | 1381 | 1033 |
Egész tojás | 820 | 776 |
Brokkoli | 141 | 145 |
Pisztácia | 1281 | 2180 |
Földimogyoró | 1007 | 3507 |
Mandula | 666 | 2493 |
Narancslé | 8,9 | 47 |
Mogyoró | 340 | 1837 |
Dió | 466 | 2520 |
Zöldborsó | 317 | 428 |
A lizin és a C-vitamin
A lizin nagyon jól együttműködik a C-vitaminnal is, amely pl. számos citrusfélében is megtalálható, valamint a burgonyában, brokkoliban, eperben vagy almában. A lizin elősegíti azon hormonok és enzimek termelését, amelyek éppen a C vitamin segítségével támogatják a szövetek regenerálódását, valamint a kollagén termelését is, ami az izmok és az ízületek nélkülözhetetlen eleme. A kollagén hatásos a sérült erek regenerálására is, ezért segít a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében.
Kompava Lizin
Ha szervezetét az élelmiszeren kívül egyéb módon szeretné lizinhez juttatni,akkor a Kompava cég termékeit ajánljuk, amely már több mint 16 éve gyárt táplálék kiegészítő termékeket. Az L-lizin Extra termék három hatóanyagot tartalmaz, az L-lizint, valamint B6-vitamint és Echinacea purpurea kivonatot, amelyek együttesen segítik az immunrendszer megfelelő működését és növelik a szervezet természetes védekező képességét. A B6-vitamin biztosítja a psziché és az immunrendszer, valamint az idegrendszer megfelelő működését. Enyhíti a kimerültség és fáradtság érzetet. A lizin hatásával együtt tehát, ez a komplex táplálék kiegészítő jótékonyan hat a szervezetre. Ugyanakkor legyen óvatos, mivel ez a termék nem alkalmas terhes vagy szoptató nők számára, mint ez az étrend-kiegészítők esetében szokványos. 7 évtől fiatalabb gyermekek számára ugyancsak nem alkalmas.
A lizin és az erekció
Az összes erekciót támogató termék tartalmaz lizint is, mivel a lizin ezen a téren is képes segítséget nyújtani. Természetesen ez csak egy része az ilyen jellegű készítményeknek, mivel az egyéb aminosavak is hozzájárulnak az izmok és a lágy szövetek vérkeringéséhez.