L-Lizin aminosav

Az aminosavak, teljes nevükön amino-karbonsavak, szerves vegyületek. Ezek a vegyületek a molekulában primer, szekunder vagy tercier aminocsoportot és karboxilcsoportot tartalmaznak. Az aminocsoportok és a karboxilcsoport kölcsönös helyzetétől függően a, b, g stb. aminosavakat különböztetünk meg.

A proteinogén és a fehérjeépítő aminosavakat kódolt aminosavaknak nevezünk, és a fehérjék építőelemeit képzik. Ebben a csoportban körülbelül 20 a-aminosav van. Az ezen kívül eső aminosavak, amelyeket nem kódolt aminosavaknak nevezünk, nem rendszeres részei a fehérjének. A szervezetben ezek az aminosavak biológiai funkcióval bírnak, vagyis például részei némely koenzimnek. Bizonyos esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes szintetizálni, ezért az élelmiszerből kell kinyernie.  Az esszenciális aminosavak közé tartozik a lizin is.

Mi is az L-lizin?

A proteinogén aminosav-csoporthoz tartozik, és protein tartalma kb. 5,9%, így ez nélkülözhetetlen építőelem a szervezet számára a fehérje építésénél. Ilyen aminosav a természetben csak húsz a háromszázhoz arányban fordul elő. A lizinre tehát, mint nagyon értékes aminosavra tekinthetünk.  A lizin számos metabolikus és sejt-helyreállítási folyamatban játszik szerepet, mint például a kollagén és az elasztin bioszintézise, vagy az antitest képződés. Bevitelének csökkenése elsősorban olyan étrendeknél jelentkezik, amelyek a súly csökkentésére szolgálnak, például a szigorú vegetáriánus vagy makrobiotikus étrend. A lizin elsősorban az izomszövetekben található.

Az L-lizin aminosav hatásai és azok felhasználása

Az L-lizin segíti a kalcium felszívódását és az izomépítést, műtétet követően vagy egyéb sérülések után, illetve a testhormonok, enzimek és antitestek termelésénél is fontos szerepet játszik. Ha szervezete kevés lizinnel rendelkezik például hajhulláshoz is vezethet. Nagyon fontos információ, hogy ha szervezete lizin hiányban szenved, a többi aminosav hasznosítására is szinte képtelen, éppen azért, mert a lizin a fehérjék egyik alapvető építőeleme.

További hatások:

  • Csökkenti a fejfájást;
  • Támogatja az antitestek termelését és a kalcium felszívódását;
  • Segít a meghűlés gyógyításában;
  • Méregteleníti a szervezetet és megtisztítja az ólomtól;
  • Felgyorsítja a herpesz és egyéb sebek gyógyulását.

Előfordulása az élelmiszerekben

Lizin a parmezánban
A parmezán tartalmazza a legtöbb lizint

Amint azt már említettük, a lizin az esszenciális aminosavak egyike, így az emberi test nem képes önmagában termelni, és bevitele az élelmiszereken keresztül szükséges. Felnőttek esetén napi 14 milligramm lizin bevitele optimális. A gyermekeknek ezen mennyiség négyszeresére van szükségük, ami nem kevés. A lizin azonban számos élelmiszerben megtalálható, mint például a parmezánban, az eidami sajtban, tartalmazza a legtöbb hal, mint például a tonhal, lazac és a garnélarákok, a hüvelyesek, mint pl. a lencse, bab, szójabab, de a búzakorpa, mogyoró is. Lizin található továbbá a sertéshúsban, a csirkehúsban és a marhahúsban, valamint a tehéntejben, a fehér joghurtban és a vajban is. Egyéb élelmiszerek, amelyekben lizinnel található: tojás, burgonya, brokkoli, mogyoró és dió. Ezen élelmiszerekből a parmezán rendelkezik a legtöbb lizinnel.

Az élelmiszerek lizin tartalmának táblázat

Élelmiszer (100g) Lizin (mg) Arginin (mg)
Parmezán sajt 3170 1540
Fehér joghurt 311 104
Edami sajt 2693 975
Vaj 63 28
Tehéntej 270 123
Lazac 1823 1176
Tőkehal 1635 1065
Tonhal 2715 1769
Burgonya 126 93
Garnélarákok 2020 1776
Csirkehús 1381 1033
Egész tojás 820 776
Brokkoli 141 145
Pisztácia 1281 2180
Földimogyoró 1007 3507
Mandula 666 2493
Narancslé 8,9 47
Mogyoró 340 1837
Dió 466 2520
Zöldborsó 317 428

A lizin és a C-vitamin

A lizin nagyon jól együttműködik a C-vitaminnal is, amely pl. számos citrusfélében is megtalálható, valamint a burgonyában, brokkoliban, eperben vagy almában. A lizin elősegíti azon hormonok és enzimek termelését, amelyek éppen a C vitamin segítségével támogatják a szövetek regenerálódását, valamint a kollagén termelését is, ami az izmok és az ízületek nélkülözhetetlen eleme. A kollagén hatásos a sérült erek regenerálására is, ezért segít a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében.

Kompava Lizin

Ha szervezetét az élelmiszeren kívül egyéb módon szeretné lizinhez juttatni,akkor a Kompava cég termékeit ajánljuk, amely már több mint 16 éve gyárt táplálék kiegészítő termékeket. Az L-lizin Extra termék három hatóanyagot tartalmaz, az L-lizint, valamint B6-vitamint és Echinacea purpurea kivonatot, amelyek együttesen segítik az immunrendszer megfelelő működését és növelik a szervezet természetes védekező képességét. A B6-vitamin biztosítja a psziché és az immunrendszer, valamint az idegrendszer megfelelő működését. Enyhíti a kimerültség és fáradtság érzetet. A lizin hatásával együtt tehát, ez a komplex táplálék kiegészítő jótékonyan hat a szervezetre. Ugyanakkor legyen óvatos, mivel ez a termék nem alkalmas terhes vagy szoptató nők számára, mint ez az étrend-kiegészítők esetében szokványos. 7 évtől fiatalabb gyermekek számára ugyancsak nem alkalmas.

A lizin és az erekció

Az összes erekciót támogató termék tartalmaz lizint is, mivel a lizin ezen a téren is képes segítséget nyújtani. Természetesen ez csak egy része az ilyen jellegű készítményeknek, mivel az egyéb aminosavak is hozzájárulnak az izmok és a lágy szövetek vérkeringéséhez.

L-Lizin aminosav
5 (100%) 2 votes

You May Also Like

About the Author: Somogyi Erika



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..