Luteinizáló hormon (LH) – mi az?

Kezdetnek mondjunk egy pár szót a nemi hormonokról, mert pontosan ezek közé tartozik a luteinizáló hormon is. A nemi hormonok befolyásolják az egyén reproduktív rendszerének változásait, és szabályozzák a reprodukciót biztosító folyamatokat is. A nemi hormonok közé az endokrin mirigyek által kiválasztott hormonok tartoznak, tehát az által a mirigy által, amely belső kiválasztással rendelkezik, mivel ezek a mirigyek közvetlenül nemi hormonokat termelnek.

A férfi nemi hormonokat androgéneknek nevezik, míg a női hormonokat ösztrogéneknek és gesztagéneknek. Ezek a hormonok a mellékvesekéregben alakulnak ki. A fő női nemi hormonok közé tartozik az ösztrogén és a progeszteron.

a Tesztoszteron képlete
a Tesztoszteron képlete C19H28O2

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, hozzá hasonló hatásokkal rendelkezik az androszteron is. Mindkét nemnél nagy jelentőséggel bír az agyalapi mirigyben – hipofízisben – kialakuló luteinizáló hormon. Azonban a férfi és női hormonok, amelyek mindkét nemhez tartoznak, mennyiségükben és koncentrációjukban változhatnak. Az egyén életében nem feltétlenül szükségesek, de nélkülük lehetetlen megőrizni a fajfenntartást, és ezen kívül a fehérjeszintézis növelésében is részt vesznek.

Mi az a Luteinizáló hormon

A luteinizáló hormon lutropin néven, vagy az LH rövidítés alatt is ismert. Egyszerűen fogalmazva, a nőknél a sárgatest fejlődését biztosítja, amelyet a corpus luteum szakkifejezés jelöl, illetve segíti a progeszteron és az ösztrogéntermelést és a peteérést, valamint ezt követően szükséges támogatást nyújt a terhesség korai szakaszában. Mintegy tizenöt nappal a női ciklus kezdete előtt a hipofízis kibocsátja a luteinizáló hormont, amely ezután segíti a petesejt felszabadulását és így, körülbelül 36 órával később, ovulációra kerül sor. A férfiak esetén az androgéntermelést biztosítja, amely az alacsonyabban fejlett állatfajok esetében hatással van az ösztönös szülői viselkedésre.

A luteinizáló hormon felelős azért, hogy az érett petesejt Graaf tüszői felszabaduljanak az ovuláció során. Ezután tüszőrepedésre kerül sor, amikor eléri a 20 mm-es méretet.

Mikor kerül sor luteinizáló hormon növekvésre és csökkenésre?

Mint említettük, a luteinizáló hormon azon nemi hormonok egyike, amelyet a hipofízis, más néven az agyalapi mirigy, termel, amely belső elválasztású mirigy. A férfiaknál elősegíti a tesztoszteron termelést, amely ezt követően befolyásolja a sperma termelést.

Az emberek életében lehetnek olyan helyzetek, amikor a vérben fokozott mennyiségben fordul elő ez a hormon:

 • pajzsmirigy alulműködésnél
 • olyan genetikai betegségeknél, mint például a Klinefelter-szindróma, Shereshevsky-Turner-szindróma a férfiaknál
 • olyan daganatoknál, amelyek gonadotropint választanak ki és a hipofízis adenomáknál
 • fejsérüléseknél és az agymembránok gyulladásos betegségeinél
 • az alkoholizmusnál és az antidepresszánsok és pszichotróp gyógyszerek hosszú távú használatánál
 • az elhízásnál, böjtnél, a hasnyálmirigy és a belek működésének zavarainál

Éppen ellenkezőleg, ezen hormon szintjének csökkenéséhez hozzájárul:

 • röntgensugárzás
 • keringési rendellenességek a hipothalamuszban vagy az agyalapi mirigyben, hormonális funkciójuk csökkenésével együtt
 • pajzsmirigy túlműködésnél
 • androgént termelő tumor a mellékvesén
 • genetikai betegségek és rendellenességek (Kálmán-féle szindróma, Reifenstein-szindróma, hipofízis fasizmus, Cryptorchidizmus)
 • a testtömeg csökkentésére irányuló táplálék bevitel zavarok, de a hosszú távú mentális stressz és gyakran ismétlődő stresszes állapotok is.

Forrás Luteinizáló hormon – Wikipédia

You May Also Like

About the Author: Somogyi ErikaVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..