Mákolaj – ára, hatásai és tapasztalatok

A mákolaj hatásai már évtizedek óta ismertek. Már nagyanyáink is használták háztartásukban, ha gyermekeiket szerették volna gyorsan elaltatni. Sokféle mákfőzetet vagy finom mákos kalácsot készítettek, amelyet a gyerekek nagyon szívesen fogyasztottak.

Mi az a mákolaj?

Amikor a mák szó elhangzik, talán mindenkinek azok a kis fekete “golyócskák” jutnak az eszébe, amelyek ópiumot tartalmaznak. Habár a mák tartalmazza ezt az anyagot, amely bizonyos részeken tiltott is, ennek ellenére nagyon egészséges és valóban számos lehetőséget kínál, amelyek biztosan felkeltik érdeklődését. Rögtön az elején nagyon fontos megemlíteni, hogy a mákolaj nem tartalmaz ópiumot, így nyugodtan használhatja otthon a konyhában is. Az olaj ugyanis érett szemekből készül, amelyekben nincs ópium.

A mák nagyon ízletes és egészséges élelem, amely igen nagy mennyiségű kalciumot, omega-6 telítetlen zsírsavat és sok fontos anyagot tartalmaz, amelyek nagyon jó hatással vannak a szervezetre. A mák a kerti mák néven ismert növény termése. Ez egy egyéves növény, számos jó hatással testünkre.  Nagy előny, hogy termesztéséhez nálunk is t megfelelőek a feltételek. A mák virága fehér, vörös vagy lila színű lehet. A mák termesztése egyszerű, de az ópium miatt különleges engedély kell hozzá, ezért egyre kevesebb a termelő. Sőt, egyes országokban termesztését be is tiltották.

Mit is tartalmaz a mák a termése?

  • Rostokat
  • Fehérjét
  • Szénhidrátot
  • Vasat
  • Cinket
  • Kalciumot
  • Rezet
  • Mangánt
  • Magnéziumot
  • Foszfort
  • Szelént
  • Káliumot
  • Omega 4 és 6 zsírsavat
  • B-vitamint
  • Vitamint
  • E-vitamint

A mákolajat a kerti mák terméséből nyerik, az érett mákszemek gondos, hideg préselésével, aminek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy megőriz minden ásványi anyagot, tápanyagot és vitamint, amelyek nagyon fontosak a szervezet számára.

A mákolaj hatása annyira jó a szervezetünkre, hogy lassan azok az emberek is megismerik, akik eddig semmit sem tudtak róla. A mákot elsősorban a sütéshez használják, de a mákolaj számos olyan módon használható, amelyeket lehet eddig nem is sejtett. Főleg a hideg konyhákban használható, egészséges saláták és ételek ízesítésére, amelyeket már átestek a hőkezelésen.

A mákolaj, tulajdonságaival, a népszerű lenmag vagy kendermag olajra emlékeztet. Azonban nem annyira zsíros, mint a két előző olaj és jellegzetes ízű, aminek köszönhetően nagyon népszerű a konyhában. Egyben teljes értékű étrend kiegészítő is, amely nagy mennyiségű omega-6 zsírsavat és kalciumot tartalmaz.

A mákolaj összetétele

A mákolaj nem csak a kalcium, ami főként a tejben található nagy mértékben, és az omega-6 zsírsavak gazdag forrása, de nagymértékben tartalmaz más vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat, szénhidrátokat, fehérjéket és rostokat is. A mákolaj 12-szer több kalciumot tartalmaz, mint a tej, és 3-szor többet, mit a sajtok!

mákmezők
mákmezők

 

A mákolajban található legfontosabb anyagok:

  • Kalcium – a kalciumról már mindnyájan nagyon sok információval rendelkezünk. Ez az ásványi anyag nagyon fontos a szervezet számára, nem csak azért, mert szabályozza az ionok sejtmembránon át történő transzportját, hanem hatással van az idegek, az izmok és a szív tevékenységére és aktivál néhány más enzimet. A kalcium nagyon fontos, különösen az egészséges csontok és fogak számára.
  • Foszfor – más szóval a béta-karotin egy nagyon fontos antioxidáns, amely támogatja az egészséges bőrt, szaruhártyát és légutakat, valamint befolyásolja a pigment képződést
  • Kálium – túlnyomórészt a sejtekben helyezkedik el, és számos biokémiai folyamat szempontjából fontos
  • Magnézium – amit Z elemnek is hívnak, elsősorban annak a ténynek köszönhetően, hogy a Föld legtöbb teremtménye számára nélkülözhetetlen, terhesség és a szoptatás idején nagyobb mennyiség szükséges.
  • Nátrium – a nátrium szabályozza az ozmózisnyomást a folyadékokban, őrzi az extracelluláris folyadék térfogatát, és szabályozza a – folyadékok pH értékét
  • Vas – a szervezet fontos eleme. Részt vesz az energiatermelésben, a hemoglobin fontos része és megköti az oxigént a vörös vérsejtekben, ami segíti az egész szervezet oxigén ellátását
  • Mangán – fontos a kalcium, foszfor és E-vitamin megfelelő felhasználásához
  • Réz – az egyik legfontosabb elem, amelyet a szépség elemének is neveznek, mert szépíti a bőrt
  • Cink – különösen a bőrre, a körmökre és hajra van pozitív hatással
  • Szelén – a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidáns, amely gátolja az öregedési folyamatot. Szelén nélkül a test nem
  • E-vitamin – amely gyorsabb sebgyógyulást és általános bőrvédelmet biztosít
  • Magnézium

Ennek az anyagnak a magas tartalma biztosítja az egész test egészségét. Magas kalcium tartalma miatt a vegánoknak és vegetáriánusoknak, akik igyekeznek elkerülni a tejtermékek és a tej fogyasztását is, be kellene sorolni étrendjükbe.

A mákolaj hatásai

A mákolaj szinte bármire használható. Nagyon népszerű sok háztartásban és sok embernél, annak ellenére, hogy még nem nagyon széles körben elterjedt és ismert. Használata azonban a régmúlt történelembe nyúlik vissza, amikor például a nők a melleikre kenték, a mellrák megelőzésének érdekében. Az ógörögök pedig a mentális és fizikai fájdalom enyhítésére használták.

Az olaj nagyon gazdag vitamin- és nyomelem-forrás, aminek köszönhetően az egyik leghasznosabb olaj. Ez az olaj a természetes olajok közé tartozik, amit valóban mindenre lehet használni.

A mákolajnak a következő hatásai vannak:

  • Az immunrendszer támogatására szolgál
  • Hidratálja a bőrt
  • Segít a szilárd csontok és ízületek megőrzésében
  • Biztosítja az erős hajat és körmöket
  • Pozitív hatással van a bőrbetegségekre
  • Segít a bőr frissességének és rugalmasságának megőrzésében
  • Támogatja az emésztést
  • Csökkenti a magas koleszterinszintet
  • Tisztítja az ereket a “rossz” zsíroktól
  • Megszünteti a fejfájást, mint például a migrént
  • Segít a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében
  • Segít a csontritkulás megelőzésében
  • Segít a vérszegénység megelőzésében, támogatja ugyanis a vérképződést
  • Nyugtató hatása van a teljes idegrendszerre
  • Elősegíti a fogyást
  • Biztosítja az egészséges fogakat
  • Masszázsolajként alkalmas az izomlazításhoz
  • Regenerálja a bőrt

Biztosan Ön is érdekeli, hogy milyen mellékhatásai lehetnek a mákolajnak. Ennek az olajnak a nagy előnye, hogy semmiféle mellékhatása nincs, de mint minden természetes olajnak, a mákolajnak a használatát sem kell túlzásba vinni, ajánlatos olyan napi adagot használni, amilyen az olaj üvegén van feltüntetve. Néhány hónap használat után szünetet kell tartani, vagy más, például lenmagolajra kell cserélni.

A mákolaj terhes nők számára is alkalmas, mivel elősegíti a magzat agyának fejlődését, és  három évnél  idősebb gyermekek is használhatják. Nincs ugyanis egyetlen rossz hatása sem.

Annak köszönhetően, hogy a mákolaj elősegíti a jó emésztést és csökkenti a koleszterintet, az egészséges táplálkozással párosítva elősegíti az egészséges fogyást.

A mákolaj felhasználása

Mint a legtöbb természetes olaj, a mákolaj is alkalmas belső és külső használatra egyaránt. Ennek az oka főleg kellemes íze, illata és az a tény, hogy kitűnő hatása van az egész szervezetre.

Belső használat

Annak köszönhetően, hogy az olajnak kellemes íze és illata van, alkalmas saláták, joghurt, túró, vagy akár meleg mártások vagy levesek ízesítésére, amely már átestek a hőkezelésen Az ok, amiért el kell kerülni a mákolaj felhasználását a melegkonyhában azaz, hogy nagyon gyorsan megég, és így rákkeltő anyagok juthatnak a szervezetbe. Az olajnak így nem  jó, hanem rossz hatásai lennének a szervezetre.

Ezen túl, a belső használat során, ivásra is alkalmas. A mákolaj címkéjén szerepelnie kellene a helyes adagolásnak. Használjon reggel, éhgyomorra egy teáskanálnyit és ugyanannyit este, lefekvés előtt. Kezelés esetén növelheti annak mennyiségét, aminek köszönhetően növekedik hatása is. Az ajánlott adag ebben az esetben két evőkanál egy nap, egy reggel és egy este.

Külső használat

A külső használat nagyon egyszerű. Használhatja mint:

  • Hajpakolást, az olajat egyszerűen felviszi a megmosott, száraz hajvégekre és szétfésüli, nem kell lemosni. Az olaj biztosítja haja számára az E-vitamint és a szükséges savakat.
  • Testápoló “krém”-ként. A mákolaj valóban nagyszerűen hidratálja a bőrt, így az olajat hozzáadhatja kedvenc kréméhez, vagy egyszerűen csak felviszi a testére.
  • Az olajat olyan helyen applikálja, amelyet hidratálni vagy gyógyítani szeretne. Hagyja az olajat teljesen felszívódni a bőrbe, hogy kifejthesse hatását.

Az olaj alkalmazása terhesség és szoptatás alatt is ajánlott.  

Magyar mákolaj

A mákolajat Magyarországon is gyártják. A mák termesztésével kapcsolatos probléma, hogy a termelők száma egyre csökken. Ha ugyanis hazánkban mákot szeretne termeszteni, meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, amelyek száma több mint sok. A magyar mákolaj azonban tényleg a legjobb minőségűek közé tartozik, amii csak megvásárolható.

Tárolása

A mákot olajat szobahőmérsékleten, 5-25 ° C között, sötét és száraz helyen tároljuk. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Mákolaj – ára, hatásai és tapasztalatok
5 (100%) 1 vote

You May Also Like

About the Author: Somogyi Erika



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..